Technieken

Technieken van De Jong glasdesign
Een glas-in-loodraam met glas dat is bewerkt met een extra vlakglastechniek, geeft woon- en werkruimtes iets speels en meer cachet. Zo kunnen glas-in-loodramen met een gebrandschilderd bloemmotief in art-decostijl een ruimte naar een hoger plan tillen. Een kunstobject of lamp van glas (in lood) wordt bijzonder dankzij brandschilderingen of glasfusing die de kleuren verdiepen. Lichtraamwerk beheerst veel technieken waarmee ramen, lampen en objecten een dergelijke extra dimensie kunnen krijgen.

De keuze voor de vlakglastechniek brandschilderen betekent meestal dat het glas in lood wordt verrijkt met een (gedetailleerde) voorstelling. Al in de middeleeuwen sierden brandschilderingen het glas in lood van godshuizen en paleizen. Tegenwoordig kiezen opdrachtgevers bij een brandschildering bijvoorbeeld voor een kopie van een schilderij, een logo, familiewapen, heraldische voorstelling of foto. Deze voorstelling wordt dan compleet in kleur gebrand in het glas.

brandschilderen is een techniek waarbij eerst de contour en grisaille gebrand word op een 600 graden waarbij de kleur in het glas brand daarna kunnen er nog diverse emaille en zilvergeel toegebracht worden voor een extra effect